Over Malawi
Malawi

Grenzend aan Mozambique, Zambia en Tanzania. 10.843 miljoen inwoners van uiteenlopende culturen (55% protestant, 20% katholiek, 20% moslim, 5% overig) op ruim 118.000 vierkante kilometer, in een land rijk aan flora en fauna met als hoofdstad Lilongwe.
 

Officiële taal

Chichewa en Engels (andere talen: Chitumbuka en andere Bantoe-talen).
 

Munteenheid

Malawi kwacha.
 

Bevolking

Slechts 13% van de inwoners woont in de steden. Ongeveer de helft van de totale bevolking woont in het zuiden, op een derde van het totale landoppervlakte. 55% van de bevolking is jonger dan 16 jaar.
 

Het landschap van Malawi

Dwars door het land loopt de Oost-Afrikaanse slenk de "Great Rift Valley" met een breedte van ca. 80 km. Aan beide zijden van deze slenk bevinden zich hoogvlakten tot 1500 meter hoogte. In het noorden en het zuiden van het land bevinden zich nog meer hoogvlakten, tot ruim 3000 meter hoog.
 

Rivieren en meren

Malawimeer, andere benamingen voor Lake Malawi zijn Njassameer en Nyassameer. Met een oppervlakte van 30.800 vierkante kilometer is het Malawimeer het derde grootste meer van Afrika, na het Victoriameer en na het Tanganjikameer. De rivier de Shire watert het Malawimeer af naar de Zambesi.
 

Klimaat

Door de grote hoogteverschillen kent Malawi ook grote klimatologische verschillen. Men kan 3 verschillende klimatologische seizoenen onderscheiden:
mei tot augustus - koud en neerslagarm
september tot oktober - heet en droog
november tot april - regentijd
De gemiddelde neerslag per jaar schommelt tussen 900 en 1200 mm. Op de hoogvlakten kan dit oplopen tot 1800 mm. In Lilongwe schommelen de temperaturen het hele jaar door van 16 tot 22 graden.
 

Dierenwereld

Typerend voor de savannen in dit gebied is de uitgebreide insecten en spinnenfauna. Vooral sprinkhanen, termieten en mieren komen hier veel voor. Daarnaast komen ook veel grote zoogdieren voor, zoals antilopen, gazellen, olifanten, giraffen, nijlpaarden, neushoorns, wilde zwijnen, leeuwen en hyena's.
 

Politieke systeem

Malawi heeft een democratisch gekozen regering. Na de eerste verkiezingen in 1994, waarbij meerdere partijen waren toegelaten, ontstond een systeem van 3 politieke partijen, samengesteld uit de UDF, MCP en AFORD. Staatshoofd en regeringsleider is sinds 1994 Bakili Muluzi (UDF).
 

Economie

Malawi is een uitgesproken agrarisch land, één van de armste landen ter wereld. De landbouw is in sterke mate afhankelijk van het weer en van de prijzen op de wereldmarkt. Van 1991 tot 1995 werd het land getroffen door perioden van uitzonderlijke droogte, die het land nog verder in een economische crisis brachten. Exportproducten bleven uit en slechts door buitenlandse voedselhulp kon de voedselverzorging van het land enigszins op peil worden gehouden. De slechte economische situatie wordt door internationale waarnemers ook toegeschreven aan corruptie en een verkeerde economische politiek door de regering van Muluzi.
 

Infrastructuur

Ongeveer 80% van de bevolking maakt gebruik van medische voorzieningen, vooral in de bestrijding van aids (meer dan 10% van de bevolking). Veel medicijnen, bijvoorbeeld die tegen malaria, hebben hun uitwerking verloren. In 1989 waren er in het hele land 186 artsen (één arts per 58.295 inwoners), en 13.000 ziekenhuisbedden. Ook hepatitis, cholera, polio en andere ziektes missen hun uitwerking niet. In de landelijke gebieden wordt de bevolking nog vaak door missieposten verzorgd.
 

55% tot 66% van de kinderen gaat naar school. In 1992 was er op de basisschool 1 leerkracht per 68 scholieren. Ongeveer de helft van de bevolking is analfabeet.

Wilt u Stichting Healthy Malawi helpen?
Wij stellen elke donatie erg op prijs!
Vul hieronder het gewenste bedrag in en druk op 'doneren'. Vervolgens kunt u online dit bedrag afrekenen via iDeal, Credit Card of bankoverschrijving. Alvast dank!

 

 

De Belastingdienst in NL heeft onze stichting erkend als een instelling waar van de giften door de gevers als een aftrekpost mag worden opgevoerd. Hierdoor kan een gedeelte van de gift worden terug gevraagd van de Belastingdienst. Lees verder